Povijest banke19. STOLJEĆE

 

Samoborsko bankarstvo vuče korijene iz 1873. godine, iz vremena kada se u našim krajevima pojavljuju prve novčarske institucije. Samoborska štedionica osnovana je 27. ožujka 1873. godine i u kontinuitetu posluje do danas. Prema izvješću Trgovačke komore u Zagrebu za godinu 1879., Hrvatska je imala 3 banke i 12 štedionica, a po uplaćenoj glavnici Samoborska je štedionica bila druga po veličini "Šparkasa" u Hrvatskoj, a ispred najstarije i najuglednije Prve hrvatske štedionice u Zagrebu. Osnivači prvi dioničari - vlasnici štedionice bili su ugledni Samoborci (ukupno njih 21).

 

20. STOLJEĆE

 

Organizirana kao dioničko društvo, mijenjajući svoj pravni status (u nekim periodima i kao poslovna jedinica većih banaka), Banka je djelovala kao financijska institucija za područje Samobora, ali i šire regije sudjelujući u razvoju gospodarstva. Samoborska štedionica se uspjela održati i u vrtlogu svjetske krize u razdoblju od 1929. do 1931. godine kada su propale i nestale tisuće banaka i štedionica u zemlji i u svijetu.

Samoborska banka sa statusom samostalne banke, kao financijska asocijacija tzv. udruženog rada, konstituirana je 1978. godine, kada je uskladila svoje poslovanje s odredbama tada važećeg Zakona o osnovama bankarskog i kreditnog sustava.

Na osnivačkoj skupštini 27. prosinca 1989. godine Samoborska banka d.d. Samobor osnovana je kao dioničko društvo. Osnivači Samoborske banke su gospodarski subjekti s područja Samobora, ali i izvan njega.

 

21. STOLJEĆE

 

Na Skupštini Banke održanoj 01. prosinca 2003. godine donijeta je odluka o pripajanju Zagorske banke d.d. Krapina Samoborskoj banci d.d. Samobor.

Nekoliko riječi o Zagorskoj banci d.d.

Zagorska banka d.d. Krapina jedna je od najstarijih financijskih institucija na području Krapinsko-zagorske županije. Nastala je 09. siječnja 1935. godine pod imenom Zanatlijsko štedno kreditna zadruga, kao rezultat cehovskog djelovanja krapinskih čizmara, postolara, krojača, bačvara, mesara, kolara, draguljara, kožara, zidara i drugih zanatlija, a na inicijativu tadašnjeg predsjednika Obrtničke zadruge «SLOGA», pećara Ivana Loewa iz Krapine.

 

Zanatlijsko štedno kreditna zadruga poslovala je niz godina, a ni ratni vihor je nije uspio omesti u djelovanju i potpomaganju svojih članova, sve do kraja sedamdesetih godina, točnije prvog siječnja 1979. godine kada prerasta u Obrtničko štedno-kreditnu zadrugu. U prosincu 1991. godine Obrtnička štedno-kreditna zadruga prerasta u Gospodarsku štedionicu «Ivan Loew» d.o.o. Krapina. Sredinom 1995. godine Gospodarska štedionica mijenja ime u Krapinsku štedionicu i dalje posluje kao dioničko društvo. Krajem studenog 2001. godine izvršena je dokapitalizacija Štedionice i 24. prosinca iste godine donijeta je Odluka o preoblikovanju Štedionice u Zagorsku banku d.d. Krapina.

Tečajna lista

Prikaži sve


  • Valuta

  • Status

  • Srednji

  • CHF
  • 6.54953500
  • GBP
  • 8.42741500
  • USD
  • 6.50991100
  • EUR
  • 7.42455300
Kontaktirajte nas


Za sva pitanja, prijedloge ili komentare vezane za poslovanje Banke, molimo obratite nam se na sljedeću mail adresu: riznica1@sabank.hr